Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Greeks.bg | 10 Αυγούστου 2022

Πρός την αρχή της σελίδας

Κορυφή

Траур в Кипър, скърби и greeks.bg

12 души са загинали 62 са ранените, сред тях има и с опасност за живота. Експлодирал е склад за съхранение на боеприпаси във военноморската база “Евангелос Флоракис”, които са били конфискувани през 2009 година от кораб, който плавал от иранско пристанище за Сирия.

По предварителни данни, експлозията във ВМС-базата билa предизвиканa от пожар, започнал на военното сметище малко преди 6 часа, два контейнера с експлозиви се запалили, при което последвала експлозия която причинила множество материални щети. Пожарът обхванал и намиращата се наблизо електроцентрала “Василикос”, която е най-голямата в Кипър. В резултат на това 2/3 от острова остана без ток за няколко часа. В момента две от по-малките електроцентрали на острова се опитват да компенсират енергийните нужди на страната. Проблеми има и с водата като вече е наложен строг режим от местните власти.

Вече са приети от президентът на Кипър, Диметрис Христофиас, оставките на министърът на отбраната, Костас Папакостас, и на лидерът на Националната гвардия, Петрос Тсаликидис.

Република Кипър обяви 3-дневен траур. greeks.bg скърби. Основната ни страница ще бъде в черно следващите 3 дни.